Voordracht Jan Briers - Nieuwe benoemingsprocedure is "veel te klein stapje in goede richting"

De transparantere procedure die in de toekomst gebruikt zal worden om een provinciegouverneur aan te duiden is "een stapje in de goede richting, maar het blijft een veel te kleine stap". Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) dinsdagavond.

De benoemingsprocedure van een provinciegouverneur wordt transparanter gemaakt, door de inrichting van hoorzittingen. Op die manier wordt de rol van het Vlaams parlement bij de aanduiding van de gouverneur versterkt.

Vereeck vindt dat evenwel niet ver genoeg gaan. "Wat mijn fractie betreft, dient een aanstelling in een openbare functie steeds te worden voorafgegaan van een publieke oproep tot kandidaatstelling, gevolgd door een objectieve en transparante selectieprocedure die daadwerkelijk toelaat dat de meest geschikte kandidaat kan worden geselecteerd", luidt het in een reactie aan Belga.

De LDD-fractieleider betreurt ook dat de nieuwe procedure niet onmiddellijk wordt toegepast. "De wijze waarop anno 2013 eenzijdig door één partij een provinciegouverneur werd voorgedragen, staat haaks op de basisprincipes van een modern overheidsmanagement en getuigt van 'oude politieke cultuur'. Dit is 'eigen volk eerst' in de praktijk en de 'kracht van de verandering' is daarbij wel heel ver zoek", luidt het.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud