Voormalig textielbedrijf in Lendelede gaat in vlammen op

In het West-Vlaamse Lendelede is dinsdagavond een zware brand ontstaan in de voormalige gebouwen van Nelca, een textielfabriek die enkele jaren geleden werd opgedoekt. Dat bevestigen politie en brandweer.

Dertien brandweerkorpsen met in totaal 120 brandweerlieden werden omstreeks 18.50 uur opgeroepen naar de Stationstraat waar de oude gebouwen van Nelca in lichterlaaie stonden. "Dit is de grootste brand in de geschiedenis van onze gemeente maar gelukkig raakte niemand gewond", vertelt burgemeester Carine Dewaele.

Mede omdat de zware brand in het centrum van de gemeente woedde, werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. "Een bakkerij moest halsoverkop sluiten en een veertigtal omwonenden werden geëvacueerd omdat hun huizen werden bedreigd", bevestigt Dewaele. "Dat is inmiddels niet meer het geval." Een deel van de sinds 2007 leegstaande bedrijfsgebouwen wordt verhuurd aan een transportfirma maar de brandweer slaagde er in alle aanwezige vrachtwagens tijdig uit de loodsen te rijden.

Burgemeester Carine Dewaele bevestigt dat ook het treinverkeer een tijdje stil lag. Een brandexpert moet de oorzaak van de brand achterhalen. Mogelijk werd het vuur aangestoken maar dat kon niemand bevestigen. De brandweer zal nog uren nablussen. "Door het instortingsgevaar worden de gebouwen ook bewaakt", klinkt het.

De brand lokte heel veel ramptoeristen naar het dorpcentrum van Lendelede. Vele mensen werden gelokt door de enorme rookpluim, die tot kilometers verder te zien was.

(COR 135)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud