Voorrang bij bloedtransfusie motief om bloed te geven

Een kwart van de Belgen zou zich aanbieden als bloedgever indien hij of zij in geval van nood voorrang zou krijgen bij een bloedtransfusie. Bovendien vreest tien procent een ziekte of infectie te krijgen na een bloeddonatie. Die cijfers publiceert Test-Gezondheid in augustus na een onderzoek bij 3.032 Belgen.

Hoewel bloedgevers helemaal geen voorrang krijgen bij een bloedtransfusie, zou een kwart van de Belgen zich door dat argument dus wel laten overtuigen om bloedgever te worden.

Op de vraag wat hen ertoe zou aanzetten om bloed te geven, antwoordde voorts 31 procent bloedgever te willen worden als er geen enkel risico is voor de bloedgever. Achttien procent wil eerst absolute zekerheid dat het geen pijn doet en een gratis hiv-test haalt 13,5 procent over de brug.

De mensen die ook daadwerkelijk bloed geven, blijken dat volgens het onderzoek vooral te doen "omdat het een goede daad is" (75 procent). De op een na grootste groep (61,5 procent) doet het uit solidariteit en ongeveer evenveel bloedgevers (60,5 procent) vindt in het tekort aan donaties zijn motivatie. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud