Voorstel over vernieuwing mosliminstanties

De Moslimexecutieve gaat minister van Justitie Stefaan De Clerck donderdagavond een voorstel overmaken over de vernieuwing van de mosliminstanties. Die zouden volgens het voorstel de rechtstreekse emanatie worden van de moskeeën, terwijl ze momenteel worden samengesteld na verkiezingen onder de moslimgemeenschap, schrijft Le Soir donderdag.

Het document kwam tot stand binnen een werkgroep met leden van de Executieve, maar ook van daarbuiten. Het basisorgaan zou een Algemene Raad zijn waarin vertegenwoordigers zouden zetelen van de 308 moslimgemeenschappen. Het zou gaan om een afgevaardigde per moskee. Van die Raad zouden 51 leden, aangevuld met zes gecoöpteerden, een algemene vergadering vormen, waaruit vijftien leden en twee gecoöpteerden dan de Executieve zouden vormen.

Bij de zetelverdeling zou rekening worden gehouden met het respectieve gewicht van de drie gewesten. Met de huidige etnische categorieën zou daarentegen niet langer rekening worden gehouden. Volgens de werkgroep heeft dat in het verleden tot te veel problemen geleid.

Het plan krijgt al tegenwind van een hervormingsgezinde stroming binnen de Executieve. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud