Voorwaardelijke celstraffen en 1.854.444 euro schadevergoeding in zaak Land van Ooit

De voormalige uitbaters van het failliete attractiepark 'Land van Ooit' in Tongeren zijn door de Tongerse rechter veroordeeld tot 3 jaar cel met uitstel en een geldboete van 11.000 euro. Marc Taminiau (72), zijn 71-jarige vrouw en zijn 56-jarige zoon moeten ook 1.854.444 euro schadevergoeding betalen en kregen een beroepsverbod van 10 jaar opgelegd.

Het trio stond terecht voor valsheid in geschriften, witwaspraktijken, misbruik van vennootschapsgoederen en inbreuken tegen de faillissementswetgeving. Voor de betichting witwassen van geld werden de beklaagden vrijgesproken, maar de rechter achtte hen wel schuldig aan het faillissement.

"De beklaagden hebben geprobeerd iets te verwezenlijken waar zij financieel niet toe in staat waren. Dit getuigt van een groot gemis aan realiteitszin en een overmoed die het aanvaardbare overschrijdt", staat er in het vonnis te lezen.

Gezien de leeftijd van de beklaagden en het gebrek aan eerdere veroordelingen kreeg het drietal celstraffen met volledig uitstel. De beklaagden moeten een ruime schadevergoeding betalen aan de curatoren, maar het grootste deel van de burgerlijke vordering - ruim 3.000.000 euro - werd ongegrond verklaard.

In eerste reactie verklaarde meester Paul Engelen, advocaat van de familie Taminiau, dat hij zeker beroep zal aantekenen om de onschuld van de familie te bewijzen. Een paar weken na de opening in de zomer van 2007 ging het park dicht. (MICHEL KRAKOWSKI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud