Voorwaarden voor verwerven Belgische nationaliteit aangescherpt

In de Kamer zijn volksvertegenwoordigers van de meerderheid het eens geraakt om de voorwaarden voor het verwerven van de Belgische nationaliteit aan te scherpen. Zo zullen er ook integratievoorwaarden worden opgelegd, stelt Le Soir maandag.

De kandidaat-Belg moet ook kennis hebben van de taal van het gewest of één van de landstalen en aan sociale voorwaarden - een diploma afgeleverd door een Belgische instelling, een beroepsopleiding van 400 uur, een integratieparcours - voldoen.

Voorts komen er ook economische integratievoorwaarden: de kandidaat-Belg moet de laatste vijf jaar minstens 468 dagen gewerkt hebben, waardoor deeltijds werkenden (voornamelijk vrouwen) en mensen met precaire jobs uitgesloten worden.

Daarnaast voorziet het akkoord in een procedure met twee snelheden voor meerderjarigen die niet in België geboren zijn: een korte procedure van 5 jaar voor de kandidaten die aan de sociale, economische en taalcriteria beantwoorden, en een lange procedure van tien jaar voor de overigen.

Tot slot zal het aantal naturalisaties teruglopen omdat de vreemdeling uitzonderlijke verdiensten op wetenschappelijk, sportief of socio-cultureel vlak moet kunnen bewijzen. Hij zal ook moeten aantonen dat hij bijgedragen heeft tot de "internationale uitstraling van België". (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud