Voorzichtig financieel beleid dringt zich op voor nieuwe gemeentebesturen

De nieuwe gemeentebesturen die na de lokale verkiezingen van 14 oktober aan de slag gaan, zullen een voorzichtig financieel beleid moeten voeren. De Vlaamse regering zal het begrotingsevenwicht in de toekomst nog meer in het oog houden, waarschuwt minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), in reactie op berichten dat de schuld in een op de drie gemeenten gestegen is.

Momenteel zijn de financiën van onze steden en gemeenten - op basis van de reële cijfers, dus zonder voorspellingen of ramingen - "in ruim evenwicht", verzekert Bourgeois. Toch zullen ook de lokale besturen "beter moeten doen met minder". De voorbije legislatuur stegen de gewone ontvangsten immers slechts met 0,5 procent, terwijl de personeelskosten en de werkingskosten met respectievelijk 2,1 en 3,1 procent de hoogte in gingen.

Bourgeois benadrukt dat de gemeentebesturen zelf verantwoordelijk zijn voor de belastingen die ze invoeren en de schulden die ze aangaan. Toch lijkt hem duidelijk dat "ook op lokaal niveau efficiëntie-oefeningen mogelijk en noodzakelijk zijn."

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud