Voorzitter Brusselse strafuitvoeringsrechtbank waarschuwt voor meer inspraak slachtoffers

De voorzitter van de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel, Freddy Pieters, waarschuwt voor meer inspraak van slachtoffers over de vrijlating van veroordeelden. Dat zei hij maandag op Terzake.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zei zondag, na een gesprek met de nabestaanden van slachtoffers van Marc Dutroux en Michelle Martin, dat ze slachtoffers meer wou betrekken bij de besluitvorming van de strafuitvoeringsrechtbank. De slachtoffers hadden dat gevraagd nadat bekendraakte dat Martin voorwaardelijk zou vrijgelaten worden.

Pieters vindt het positief dat erover nagedacht wordt om slachtoffers meer rechten te geven, maar hij waarschuwt ook voor de gevolgen. Meer rechten voor slachtoffers zouden bijvoorbeeld een reclasseringsplan bemoeilijken. Pieters wijst erop dat het net de taak is van de strafuitvoeringsrechtbank om de belangen van slachtoffer, dader en maatschappij tegen elkaar af te wegen.

Pieters heeft verder begrip voor de slachtoffers van Martin, maar begrijpt ook - "gezien de wet" - de beslissing om Martin voorwaardelijk vrij te laten. "De zaak-Dutroux is wel een atypische zaak. Misschien moet het wettelijk mogelijk worden om in zo'n zaak de vervroegde vrijlating te weigeren, omdat 'de maatschappelijke rust' nog niet is weergekeerd. Voorwaarde is dat dat niet in iedere zaak kan: de lat moet hoog liggen." (VKB)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud