Vorig jaar 369 veroordeelde allochtonen het land uitgezet

Vorig jaar werden 369 criminele allochtonen het land uitgezet. Dat is te horen bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Kamerlid Theo Francken (N-VA) klaagde dinsdagochtend in Gazet Van Antwerpen aan dat niemand weet hoeveel veroordeelde illegalen effectief verwijderd werden.

Francken kreeg op een parlementaire vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) te horen dat in 2011 522 vreemdelingen het land moesten verlaten omdat ze een gevaar waren voor de openbare orde. In het antwoord stond echter niet hoeveel daarvan ook effectief zijn vertrokken.

Dinsdagochtend is het cijfer wel beschikbaar: 369 veroordeelde vreemdelingen hebben vorig jaar het land verlaten, voornamelijk Marokkanen, Roemenen en Albanezen. Het grootste deel van de allochtonen die een bevel tot terugwijzing krijgen, zijn echter Algerijnen (114). Omdat er geen overeenkomst bestaat met dat land gingen slechts zes onder hen terug naar hun thuisland.

"Ik ben dit zo beu", zegt Theo Francken dinsdag. "Waarom kan de minister geen volledig antwoord geven op een parlementaire vraag? Waarom geeft ze het precieze aantal enkel als de zaak in de pers is gekomen?"

Dat het verschil tussen de bevelen tot terugwijzing en de effectieve uitwijzingen zo groot is, verbaast Francken niet. "Er is nog altijd geen overeenkomst met Algerije, waarom blijft dat land eigenlijk ontwikkelingshulp krijgen?" (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud