Vorig jaar bijna ton extra cocaïne onderschept in Antwerpen

In 2011 werd in Antwerpen -voornamelijk in het havengebied- bijna 6,5 ton cocaïne onderschept, zo blijkt uit de jaarcijfers van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen. Dat is bijna een ton meer dan het jaar voordien. Of dat wil zeggen dat de pakkans groter is geworden, dan wel dat er gewoonweg meer drugs langs Antwerpen passeert, is niet duidelijk. Andere opvallende trends zijn het hogere aantal moorden (een stijging van 14 naar 21) en een daling inzake creditcardfraude. Die problematiek heeft zich echter verplaatst naar gestolen tankkaarten.

"De daling heeft vooral te maken met de ingrepen van Banksys en Atos, waardoor de Maestro-functie niet meer werkt in het buitenland. We concentreren ons nu veeleer op buitenlandse slachtoffers, van wie de kaarten minder goed beschermd zijn", zegt gerechtelijk directeur Stanny De Vlieger van de FGP Antwerpen. "Maar dezelfde dadergroepen zijn wel meer en meer actief op het vlak van tankkaarten. Dat lijkt minder winstgevend, maar mag in deze tijden niet worden onderschat."

In 2012 wil de FGP Antwerpen nog meer de focus leggen op het bestrijden van mensenhandel en uitbuiting. Daarbij zal ze ook steeds meer actief de illegaal verkregen inkomsten van dergelijke praktijken opsporen, in plaats van vooral de uitvoerders op het terrein te viseren.

De FGP Antwerpen rekent voor 2012 op een tekort van een zestigtal personeelsleden, onder meer omwille van bewuste besparingen. "De middelen zullen dus geconcentreerd moeten worden waar ze het meest nodig zijn", klinkt het. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud