"Vraag is of N-VA in 2014 bereid is om een federale regering te vormen"

"De N-VA is een normale partij. De vraag is of ze bereid is om in 2014 een federale regering te vormen." Dat zei CD&V-voorzitter Wouter Beke zondag in De Zevende Dag (één). CD&V heeft alvast de ambitie om na 2014 de Vlaamse en eventueel ook de federale regering te leiden, liet Beke verstaan.

Onder de naam "Innesto" werkt een groep van dertig minder bekende mensen van binnen en buiten de partij aan de inhoudelijke vernieuwing van CD&V. Hun werk moet uitmonden in een visienota, die meteen ook het opstapje moet worden naar het partijprogramma voor de verkiezingen van 2014.

De wrevel tussen CD&V en N-VA leek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen groot. Beke was zondag behoorlijk mild voor de N-VA. Hij wees erop dat CD&V de N-VA niet uitsluit van bestuursdeelname, zoals na de verkiezingen door sommige N-VA'ers werd gesuggereerd.

"De N-VA is een normale partij. Maar de vraag is: zijn zij bereid om in 2014 een federale regering te vormen? ", zei Beke. "Ik heb mij nooit in een Calimero-rol gehuld."

De CD&V-voorzitter ontkende dat er een deal zou zijn om CD&V'er Kris Peeters na 2014 minister-president te laten blijven nu N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester in Antwerpen blijft. Peeters zal de kiezer in 2014 om een nieuw mandaat vragen, zei Beke.

Ook op federaal vlak wil CD&V na 2014 meer wegen op het beleid. "Als we voldoende sterk zijn, zullen we ons ook daar niet schuwen." (NICOLAS LAMBERT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud