Vrij Onderwijs: "Twijfel of scholen veel gebruik zullen maken van uitgebreid talenpakket"

De inrichtende macht van het Vrij Onderwijs heeft, net als het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!), geen enkel probleem met de uitbreiding van het talenpakket in de derde graad van het algemeen secundair onderwijs. "Maar ik betwijfel sterk, of er veel scholen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om die talen aan te bieden", zegt Chris Smits, secretaris-generaal van het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs (VVKSO).

Donderdagmiddag werd een amendement op de talennota van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet goedgekeurd in het Vlaams parlement, waardoor ASO-scholen vanaf het schooljaar 2014-2015 in de derde graad, naast de traditionele vreemde talen (Engels, Frans, Duits), nog andere talen als vierde taal kunnen aanbieden: niet alleen Spaans of Italiaans, maar ook Chinees, Japans, Turks of Arabisch.

"Het aantal scholen dat een vierde taal aanbiedt, is sowieso al een kleine minderheid", stelt Chris Smits vast. "Welke keuze die scholen zullen maken, hangt af van hun cultuur en hun populatie. Maar positief is wel, dat ze zélf een keuze mogen maken."

Daarnaast stelt Chris Smits zich de vraag, of er wel voldoende potentiële leerkrachten voor die vreemde talen zullen gevonden worden, als de scholen al voor een nieuwe taal in het pakket zouden kiezen.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud