Vrouw & Maatschappij wil dat pensioenkansen voor vrouwen verhoogd worden

De CD&V-werkgroep Vrouw en Maatschappij start dinsdag aan de Pensioentoren aan het Brusselse Zuidstation haar pensioenronde om maatregelen te vragen voor de verhoging van de pensioenkansen voor vrouwen. In de komende weken plannen de christendemocratische vrouwen ook een bezoek aan minister Michel Daerden, verschillende parlementen en heel wat gemeenten. Om hun eisen kenbaar te maken, hebben de christendemocratische vrouwen een pensioenrad ontworpen, waar voorbijgangers hun kans kunnen wagen.

"In het Groenboek van minister Daerden staat zwart op wit te lezen dat vrouwelijke werknemers gemiddeld 25 procent minder pensioen ontvangen dan hun mannelijke collega's", zegt Vrouw & Maatschappij-voorzitster Els Van Hoof. "Ook voor ambtenaren en zelfstandigen gaapt een grote kloof tussen de pensioenen voor vrouwen en voor mannen. Dit komt omdat vrouwen vaker deeltijds werken, meer zorgverlof opnemen en minder verdienen."

Vrouw & Maatschappij pleit onder meer voor de ontwikkeling van een Carrière Planning Systeem, een elektronisch systeem waarmee men zicht kan krijgen op het later pensioen. Vrouwen en mannen moeten hun pensioenrechten zelf opbouwen, waardoor ze minder afhankelijk en financieel kwetsbaar zijn en aangemoedigd worden een eigen loopbaan uit te bouwen. De werkgroep wil voorts dat iedereen een "rugzakje" van vijf jaar voor zorg en opleiding op een loopbaan van 45 jaar krijgt. Tot slot moeten de bedragen die zijn opgebouwd via een aanvullend pensioen bij scheiding of verbreking van het samenlevingscontract gelijk verdeeld worden tussen beide partners. (AHO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud