Vrouwen met osteoporose zien zichzelf niet als broos

Meer dan 90 procent van de vrouwen die aan osteoporose lijden, ziet zichzelf niet als broos en kwetsbaar en blijft met volle teugen van het leven genieten. Dat blijkt maandag uit de resultaten van een internationale enquête waarin werd gepeild naar de manier waarop vrouwen met osteoporose met hun ziekte omgaan. Osteoporose treft wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen.

Liefst 93 procent van de ondervraagden zegt dat de ziekte hen er niet van kan weerhouden om met volle teugen van het leven te genieten. Zo'n 85 procent bestempelt zichzelf als actief en slechts 23 procent ziet zich als "broos en breekbaar". Dat zelfbeeld staat in fel contrast met de stereotiepe zienswijze van de artsen die aan het onderzoek meewerkten. Meer dan de helft (58 procent) van deze artsen beschreef vrouwen met osteoporose als "broos en breekbaar".

Osteoporose is een chronische aandoening die ervoor zorgt dat de botten steeds brozer worden en bijgevolg vlugger breken. In België lijden meer dan 300.000 vrouwen boven de vijftig en bijna 90.000 mannen boven de vijftig aan de ziekte.

Het onderzoek werd in vijf landen (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Mexico en Groot-Brittannië) gevoerd. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud