Advertentie

VRT maakt uitschuiver met webcamfilmpjes van kinderen

De VRT verwijderde dinsdagavond filmpjes van haar eigen actie tegen pesten van het internet. Om wat aan het pestgedrag te doen, vroeg Ketnet kinderen hun eigen ervaringen via een videoboodschap te posten op het net. Sommigen stelden zich zo kwetsbaar op dat de openbare omroep heeft ingegrepen. "We zijn in de fout gegaan", geeft VRT-woordvoerder Björn Verdoodt toe in Het Nieuwsblad.

Pesten is stom. Blijf dus niet aan de kant staan en spreek erover, luidt de boodschap op Ketnet. De jongerenzender roept kinderen sinds vrijdag op om hun eigen pestervaringen te delen via filmpjes op de Ketnet-site. Om op die manier het verwerpelijke pestgedrag een halt toe te roepen.

"Dit is niet de juiste manier om zware pesterijen aan te kaarten", vindt Sarah Bal, psychologe op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UZ Gent.

Ook Dirk Depover van Child Focus reageert met "enige huiver". Wat ook vragen oproept, is het feit dat de ouders helemaal niet op de hoogte waren van de filmpjes. Nochtans bestaat er wel degelijk zo'n veiligheidsmechanisme. Als kinderen zich registreren op de site van Ketnet, moeten ze sowieso een mailadres van hun ouders opgeven.

Maar dat veiligheidsmechanisme werkte blijkbaar onvoldoende, want de ouders werden in de loop van de dag niet gecontacteerd. Pas 's avonds laat drong het ook bij de VRT door dat er iets schortte aan hun eigen webcaminitiatief. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud