Vzw oprichten kan voortaan online

Wie een vzw wil oprichten, moet vanaf nu niet langer naar de griffie stappen. Voortaan kan via de online applicatie 'E-griffie' de oprichtingsakte van een vzw worden neergelegd. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.

Wie een aanvraag wil indienen, moet zich aanloggen met zijn elektronische identiteitskaart en het formulier invullen op de website www.e-griffie.be. Na elektronische betaling wordt de vzw opgericht in de kruispuntbank van ondernemingen. Enkele dagen later wordt de oprichting gepubliceerd in het staatsblad.

Volgens Turtelboom gaat het om een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging. "De tussenkomst van de griffier is niet meer nodig en de burgers moeten geen rekening meer houden met de openingsuren van de rechtbanken."

Binnen enkele maanden zal het ook mogelijk worden om via E-griffie andere vormen van commerciƫle vennootschappen elektronisch op te richten. Die zijn goed voor 5.615 oprichtingen per jaar, naast de 4.500 vzw's die jaarlijks worden gesticht.

Voorlopig blijft ook de papieren procedure bestaan. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud