Waals gewest stelt voorwaarden aan bijdrage begroting

De federale regering wil voor de begroting 2009 een beroep doen op de gewesten. Vlaanderen liet al verstaan niet op die vraag in te gaan, maar Wallonië is wel bereid om de federale begroting te steunen mits enkele voorwaarden. Dat schrijft Le Soir.

Yves Leterme had dinsdagochtend een ontmoeting met minister-presidenten Kris Peeters (Vlaanderen), Rudy Demotte (Franse Gemeenschap/Waals gewest) en Charles Picqué (Brussels gewest).

Demotte bevestigde daarbij dat hij bereid was in te gaan op de vraag van de federale regering op voorwaarde dat de andere entiteiten het spel ook meespelen. "Niet zoals vorig jaar voor de begroting 2008, dat Vlaanderen instemt en zich vervolgens terugtrekt onder het voorwendsel dat er geen staatshervorming is geweest. Als de gewesten het federale niveau helpen, willen wij dat doen met alle gewesten samen", luidde het.

De Brusselaars toonden zich afwijzend. "Het is niet zo dat we niet willen, we kunnen niet", zei minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld). Hij herinnerde eraan dat het Brusselse gewest eenzelfde probleem heeft als het federale gewest en dat de vertraging van de economie zorgt voor minder inkomsten. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud