Waalse wapens in handen van Palestijnse Islamitische Jihadbeweging

De gewapende vleugel van de Islamitische Jihadbeweging in Palestina, de al-Quds-brigades, beschikt over F2000-aanvalswapens van de Waalse fabrikant FN Herstal. Dat onthult Grip, de onderzoeks- en informatiegroep over vrede en veiligheid, en hierover wordt bericht in de krant La Libre Belgique.

Op de website van de terroristische groep staan foto's van een militair defilé in de Gazastrook op 2 oktober 2012, wanneer onder meer de 31e verjaardag van de beweging gevierd werd. Op de foto's zijn onder de talrijke wapens van de militanten ook verschillende FN F2000-geweren te zien, aldus Grip.

In de jaarrapporten van de Waalse regering over wapenexport staat evenwel geen uitvoer naar Palestina genoteerd. Ook meldt FN Herstal aan persagentschap Belga geen materiaal geleverd te hebben aan de bewuste groep, die op de officiële lijst van terroristische organisaties staat.

De foto's doen de vraag rijzen hoe de beweging de wapens in handen kreeg. Mogelijk speelt Libië daarbij een rol. In 2009 kende Wallonië de levering van 367 F2000-wapens aan de Libische kolonel Kadhafi toe. De wapens werden daarna verspreid van Tripoli tot Benghazi. Vervolgens zouden de wapens via handelaars op Palestijns grondgebied kunnen zijn terechtgekomen. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud