Warm weer : geen Belgisch warmterecord, augustus droger en warmer dan normaal

De hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land, 38,8 graden in Ukkel op 27 juni 1947, is zondag niet overschreden, zo is van meteoroloog David Dehenauw vernomen. Uiteindelijk is het kwik in Kleine-Brogel op 36,9 graden blijven hangen, de hoogste waarde van dit jaar op Belgische bodem.

In Ukkel werd vandaag 34,1 graad genoteerd, minder dan de 35 graden van zaterdag. Wolken en een fractie minder hete lucht bereikten ons land een tweetal uur eerder dan verwacht. In de provincies Limburg, Luik en Luxemburg noteerden alle weerstations hun hoogste waarde van 2012 (Diepenbeek 35,7 graden, Bierset 35,6 , Elsenborn 32,4, Mont-Rigi 31,7 Saint-Hubert 31 , Humin 33,3, Buzenol 34,1).

Doordat donderdag geen 25 graden werd gehaald en er ook de volgende dagen geen 30 graden meer wordt verwacht in Ukkel, is er geen sprake van een meteorologische hittegolf. Voor een hittegolf zijn vijf opeenvolgende dagen met minstens 25 graden nodig waarvan drie met minstens 30 graden.

In Ukkel is tot nu maar 7 millimeter neerslag gevallen deze maand. Er kan volgens Dehenauw nu al gesteld worden dat augustus droger en warmer zal zijn dan normaal. (PLS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud