Waterkwaliteit aan de kust uitzonderlijk goed

De kwaliteit van het zeewater voor de Belgische kust is momenteel uitzonderlijk goed. Dat blijkt uit de jongste meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Bijna alle stranden aan de Belgische kust krijgen de beoordeling "zeer goed", wat betekent dat het water aan de strengste Europese normen voldoet. Alleen in Oostduinkerke, Oostende en De Panne krijgen sommige stroken de beoordeling "aanvaardbaar". De kwaliteit van het water haalt er enkel de Europese minimumnorm.

"De uitzonderlijk goede kwaliteit is voornamelijk te wijten aan het weer", zegt Mie Van den Kerchove van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Het heeft al veel geregend, wat de vervuiling in het zeewater verdunt. Bovendien blijven we voorlopig gespaard van zware onweders, die ervoor kunnen zorgen dat het rioolwater onverdund in de zee terechtkomt."

Ook de kwaliteit van de binnenwateren is goed. Van alle gecontroleerde vijvers en plassen krijgt enkel het Schulensmeer in het Limburgse Lummen een negatieve beoordeling. "Het Schulensmeer is een recreatiedomein waar zwemmen niet is toegestaan", zegt Van den Kerchove. "Omdat er blauwalg werd aangetroffen, is het er tot nader order ook verboden om te zeilen en te surfen."

Wie de waterkwaliteit in de badplaats van zijn keuze wil controleren, kan terecht op www.vmm.be. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud