Advertentie

Waterkwaliteit verbetert te traag

Het water van de Vlaamse kanalen, beken en rivieren wordt globaal genomen steeds schoner. Voor sommige parameters worden zelfs de beste resultaten ooit genoteerd. Maar de verbetering van de waterkwaliteit gaat niet meer zo snel als in de jaren negentig. En op nog te veel plaatsen blijft de waterverontreiniging verontrustend. Dat blijkt uit het jaarrapport "Water" van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), schrijft De Tijd zaterdag.

Voor een aantal parameters is de trend duidelijk positief, merkt de VMM op. Zo zit er minder ammonium in het water. De inspanningen hebben ook de hoeveelheid fosfaten in het water flink teruggeschroefd. Het nitraat in het water daalt ook, maar nog altijd ligt 30 procent van de metingen boven de norm.

Maar voor heel wat andere parameters is er geen duidelijke trend merkbaar of is die teleurstellend. Zo zit er op heel wat plaatsen te veel cadmium, zink en kwik in de bodem en het water, meestal het gevolg van historische vervuiling. Ook verontrustend zijn de vele sporen van bestrijdingsmiddelen, zoals DDT.

De VMM besluit dat de waterkwaliteit de voorbije vijftien jaar aanzienlijk verbeterd is. Maar die vooruitgang is de laatste jaren minder uitgesproken dan in de jaren negentig. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud