Wateroverlast: Lijnen wil betaling opkuis met dienstencheques mogelijk maken

Open Vld-senatrice Nele Lijnen pleit voor de mogelijkheid om opkuis- en opruimingswerkzaamheden ook met dienstencheques te kunnen betalen. Dat stelt ze in een reactie op het initiatief van minister van Werk Joëlle Milquet om PWA'ers in te schakelen bij de opruimingswerkzaamheden na de overstromingen van vorige week. "De PWA's moeten we niet versterken, maar integendeel afbouwen", meent Lijnen.

De Open Vld'ster stelt voor om het aantal toegelaten karweien en klussen dat je met dienstencheques kunt betalen, uit te breiden. "Vandaag kun je bijvoorbeeld tuinonderhoud, kleine onderhouds- en herstellingswerken aan je woning niet met dienstencheques betalen. Als we dat wel toelaten, zou je ook de opkuis van de overstromingen met dienstencheques kunnen betalen".

Daarnaast wil ze het ook mogelijk maken dat zelfstandigen, ondernemingen of openbare besturen in gevallen van overmacht zoals extreme weersomstandigheden dienstenchequewerknemers inschakelen.

Lijnen wijst erop dat het gebruik van dienstencheques goedkoper is dan het inschakelen van mensen via PWA. Het Planbureau heeft in 2008 voorgerekend dat de budgettaire kost van een PWA'er gemiddeld 2.140 euro per maand bedraagt. Iemand via dienstencheques inschakelen kost 348,7 euro per maand, zonder rekening te houden

met de eventuele terugverdienkost. Een dienstenchequewerknemer verwerft ook een regulier statuut van werknemer, terwijl een PWA'er in de werkloosheid gevangen blijft. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud