Waterzuivering Brussel-Noord: "Kwaliteit gezuiverd water conform EU-normen"

Op geen enkel ogenblik ligt de kwaliteit van het door de zuiveringsinstallatie Brussel-Noord gezuiverde water onder de Europese vereisten. Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck. Le Soir berichtte gisteren over een rapport dat zegt dat uitbater Aquiris de Europese normen in 20 procent van de tijd kan omzeilen zonder risico op een boete.

"De waterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord saneert het afvalwater overeenkomstig de Europese richtlijn, zowel wat de kwantiteit als de kwaliteit betreft", klinkt het in de mededeling van Huytebroeck. Probleem is echter dat het Brusselse Gewest heeft betaald voor een installatie die veel verder gaat dan de Europese vereisten.

Terwijl Europa een behandeling eist van 8,2 kubieke meter per seconde, streeft het Brusselse Gewest naar het dubbele. Aquiris is volgens Huytebroeck echter niet in staat een resultaat van meer dan 13,2 kubieke meter per seconde te garanderen, wegens "de onderdimensionering van de installatie".

"Dat leidt ertoe dat tijdens perioden met uitzonderlijke regenval het volume boven die haalbare 13,2 kubieke meter rechtstreeks in de Zenne terechtkomt", zegt Huytebroeck. Ze benadrukt daarbij dat het "een uitzonderlijk fenomeen" betreft dat "niet in tegenspraak is met de Europese verplichtingen".

Toch vindt de minister dat de onderdimensionering onder de volledige verantwoordelijkheid van Aquiris valt en dat de uitbater de fout moet rechtzetten, de nodige investeringen moet doen en die moet betalen. "Het gewest zal niet betalen voor de groep Aquiris/Veolia", klinkt het. Volgens de minister lopen daarover onderhandelingen. (HED)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud