Wathelet verdedigt kernuitstap voor kritische Kamercommissie

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet heeft zijn plan voor de energiebevoorrading verdedigd in de bevoegde commissie van de Kamer. De meest gehoorde kritiek, dat de staatssecretaris op zeer korte termijn denkt, werd vurig weerlegd.

N-VA, Vlaams Belang en Groen verweten de staatssecretaris niet voldoende vooruit te kijken. "Uw plan reikt niet verder dan 2025, dat is geen langetermijnvisie", zei Hagen Goyvaerts van Vlaams Belang. "De lat ligt wel erg laag", vulde Kristof Calvo van Groen aan. "In de buurlanden worden visies uitgetekend tot 2030, 2040,..."

Wathelet weerlegde die kritiek met klem. "Onze visie is duidelijk. We gaan voor gascentrales en hernieuwbare energie, het gebruik van kernenergie wordt tijdelijk verlengd als vangnet. Wij, als regering, zeggen wat de alternatieven zijn en hoe de transitie moet gebeuren."

Een andere zorg van de parlementsleden was de bevoorradingszekerheid. "Pas in 2017 komt er nieuwe capaciteit beschikbaar, wat gaan we doen in de twee jaar na de sluiting van Doel 1 en 2?", wilde Bert Wollants van N-VA weten. "Doemscenarios vallen altijd te bedenken, maar in een normale situatie hebben we voldoende capaciteit", verzekerde de staatssecretaris. "We blijven bovendien studies uitvoeren naar de stockage van energie, een zeer interessante piste."

Kamerlid Leen Dierick (CD&V) maakte zich zorgen over de broodnodige investeringen in gascentrales, en het systeem van offertes dat Wathelet daarvoor wil hanteren. De staatssecretaris wil offerteaanvragen uitvaardigen, waarbij de producent die de goedkoopste offerte indient van een gegarandeerde rendabiliteit zal kunnen genieten. "Dat biedt volgens mij de beste garantie dat de investeringen er ook effectief komen", zei Wathelet. Binnen de meerderheid is hierover echter nog geen akkoord. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud