Advertentie

Wathelet volgt CREG en wil federale steun zonnepanelen afschaffen

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) wil de federale steun voor zonnepanelen met onmiddellijke ingang afschaffen. Hij volgt daarmee het voorstel van energieregulator CREG, laat Wathelet aan BELGA weten.

Steun voor hernieuwbare energie is een regionale bevoegdheid. Omdat zonnepanelen overgesubsidieerd zijn, besliste de Vlaamse regering om de subsidies daarvoor te verlagen.

Door de verlaging van de Vlaamse subsidies voor zonnepanelen naar 90 euro per MWh per 1 augustus, wordt federale steun interessant. Hoogspanningsbeheerder Elia betaalt immers 150 euro per MWh. De CREG merkte op dat een federale steun daarmee een Vlaamse bevoegdheid doorkruist en stelde woensdagavond voor om die federale steun met onmiddelijke ingang af te schaffen. Na analyse en raadpleging van de administratie volgt Wathelet nu dat voorstel van de CREG.

Wathelet vreest dat Elia de steun zal doorrekenen en dat die uiteindelijk de factuur van de consument de hoogte in zal jagen. "Dit voorstel is de beste garantie om alle Belgen de best mogelijke energieprijs te garanderen", zegt hij.

De staatssecretaris zal nu een kb voorbereiden en dat op de eerstvolgende ministerraad op tafel leggen. Hij stelt voor om de steun met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus af te schaffen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud