Wathelet wil snel 'miniklimaattop' in België

Staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet wil snel met de gewesten rond de tafel gaan zitten om te bekijken hoe de inspanningen voor het terugdringen van de broeikasgassen verdeeld kunnen worden. Hij stelt een miniklimaattop in het vooruitzicht, zoals toenmalig eerste minister Guy Verhofstadt die in 2004 organiseerde in Oostende.

Op 20 maart 2004 werd in Oostende een raamakkoord gesloten over de verdeling van de objectieven uit het eerste Kyoto-protocol. Begin 2013 wil Melchior Wathelet een nieuw akkoord sluiten met de gewesten.

Zaterdag werd in Doha immers besloten om het Kyoto-protocol te verlengen tot eind 2020. Het akkoord bevat geen strengere uitstootlimieten, maar verlengt de bindende maatregelen uit 1997.

Wathelet verklaarde dit weekend teleurgesteld te zijn door het gebrek aan ambitie in het akkoord, maar vindt het toch een stap in de goede richting. Mogelijk kan deze week al een eerste keer worden samengekomen met de gewesten, is te horen op zijn kabinet. Begin volgend jaar kan dan een nieuw akkoord worden gesloten op basis van de overeenkomst die in 2004 werd opgesteld.

(BENOIT DOPPAGNE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud