"We moeten alles doen om de hoeksteen van Europa te beschermen"

"De euro is de hoeksteen van de Europese Unie. De lidstaten zouden het (tijdens deze crisis) veel moeilijker hebben als de euro en haar bescherming er niet zouden zijn. Daarom moeten we nu alles doen om de financiële stabiliteit en de hele Europese constructie beschermen." Dat heeft Olli Rehn, de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, maandag verklaard in het Europees Parlement.

In het halfrond stond een discussie over het jaarverslag 2009 van de Europese Centrale Bank op de agenda. Uit de discussie bleek dat het Parlement het met de ECB eens is dat de instelling vorig jaar goed heeft gereageerd op de crisis, door onder meer haar basisrente te verlagen tot 1 procent en Europese banken rechtstreeks te ondersteunen.

Haast vanzelfsprekend werd de discussie aangewend om het over de huidige schuldencrisis en de problemen in Ierland te hebben. Commissaris Rehn, die dus ook in het halfrond aanwezig was, is het eens met de stelling dat Europa "baat heeft bij crisissen" en er sterker zal uitkomen. "We moeten Ierland bijstaan in tijden van problemen," zei hij, "maar het gaat hier ook om de versterking van Europa. Het systeem dat we hebben, heeft de burgers namelijk beschermd tegen veel erger." De eurozone moet worden verstevigd, herhaalde hij.

Trichet wees er tijdens zijn tussenkomst nog op dat de euro tijdens de crisis "dé munt is gebleken die stabiel bleef". (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud