Webapplicatie informeert kankerpatiënten over nut of gevaar voedingssupplement

Kankerpatiënten kunnen voortaan met een webapplicatie nagaan of sommige voedingssupplementen die ze nemen positieve of negatieve effecten kunnen hebben. De app is een initiatief van de Stichting tegen Kanker en kadert in de sensibiliseringscampagne "Voedingssupplementen: vriend én vijand". Dat laat de organisatie vandaag weten.

Nagenoeg 8 op de 10 kankerpatiënten gebruiken voedingssupplementen waaronder vitamines, kruiden en planten. Die supplementen kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben, maar slechts weinig mensen melden aan hun zorgteam welke supplementen ze innemen. De nieuwe applicatie moet patiënten daarom de nodige uitleg verschaffen over de effecten van een twintigtal vaak gebruikte supplementen - zoals bijvoorbeeld Vitamine E, Valeriaan, Sint-Janskruid en Ginseng - en de mogelijke interacties met kankerbehandelingen.

Tegelijk lanceert de Stichting de campagne "Voedingssupplementen: vriend én vijand", die artsen en patiënten moet aanzetten om open over voedingssupplementen te praten. Want "het is van groot belang dat patiënten en zorgverleners de mogelijke weerslag van voedingssupplementen niet onderschatten", luidt het.

"Voedingssupplementen worden vaak tegelijk met een behandeling tegen kanker gebruikt. Patiënten doen dit onder meer om genezing maximaal in de hand te werken, bijwerkingen te verminderen en levenskwaliteit te optimaliseren. (...) Sommige combinaties van supplementen en behandelingen zijn positief of neutraal, maar andere kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben. Een van de ernstige effecten is bijvoorbeeld een daling van de doeltreffendheid van de kankerbehandeling. Verscheidene supplementen kunnen de ziekte verergeren. Ze kunnen trouwens ook met klassieke geneesmiddelen wisselwerken", aldus de Stichting tegen Kanker.

De app is gratis te raadplegen op www.kanker.be/voedingssupplementen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud