Weigering Sint-Genesius-Rode om startplaats van De Gordel te zijn "onbegrijpelijk"

De faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode blijft bij haar weigering om als startplaats van De Gordel te fungeren. Het evenement mag wel via de gemeente passeren. Vlaams minister van Sport (N-VA) Philippe Muyters vindt de weigering "volslagen onbegrijpelijk" en bevestigt dat De Gordel 2012 hoe dan ook doorgaat op 2 september. "De faciliteitengemeente was in 1981 de bakermat van het sportevenement en is dus onlosmakelijk verbonden met de Vlaamse boodschap ervan", aldus de N-VA'er.

Het gemeentebestuur weigerde twee maal in te gaan op de vraag van Bloso om als start- en aankomstplaats te fungeren. Burgemeester Myriam Delacroix-Rolin (cdH) verwees naar de mobiliteitsproblemen door het afsluiten van het dorpscentrum, de hinder voor bewoners en handelaars "die geen economisch profijt uit het evenement halen" en de kost voor de gemeente, geraamd op 50.000 euro. Bovendien zouden andere gemeenten bereid zijn de rol van Rode over te nemen.

Woensdag kwam het gemeentebestuur in spoedzitting samen over de laatste vraag van De Gordel. Omdat er geen consensus gevonden werd tussen de Franstalige schepenen en hun Vlaamse collega, moet een bijzondere gemeenteraad zich over de zaak uitspreken. Maar volgens de burgemeester zal ook die niet ingaan op de vraag.

Philippe Muyters legt zich daar niet bij neer: "Dit is onbegrijpelijk en te gek voor woorden. Als de Franstaligen in het gemeentebestuur van Rode denken dat ze zich met dit soort manoeuvres moeten profileren tegenover een sport- en gezinshappening waaraan jaarlijks tienduizenden mensen deelnemen, van allerlei politieke overtuigingen, dan is dat meelijwekkend. (...) Ook voor de Vlamingen in Sint-Genesius-Rode zelf zullen we tot de laatste snik proberen om hun gemeente te behouden als trefpunt. In Rode is immers alles begonnen, in 1981". Voor de N-VA'er bewijst het incident dat er ondanks de splitsing van BHV geen sprake is van pacificatie in de Vlaamse Rand van Brussel.

(OSN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud