Westerse bedrijven lichten Congo op

In een rapport over de Congolese bosbouw beschuldigt Greenpeace International het Duits-Zwitserse houtbedrijf Danzer van verschillende vormen van belastingontduiking. Congo en Congo-Brazzaville zouden daardoor sinds 2000 haast acht miljoen euro zijn misgelopen, zo stelt Greenpeace in het rapport "Conning the Congo", aldus De Standaard en De Morgen.

Greenpeace International heeft alleen de Danzer-groep onder de loep genomen, omdat het een van de grootste spelers is in de bosbouw in Congo en Congo-Brazzaville. Maar de milieuorganisatie benadrukt dat Danzer zeker niet de enige onderneming is die "creatief" omspringt met de belastingregels in Centraal-Afrika en wijst ook de corruptie en de totale afwezigheid van de staat in Congo en Congo-Brazzaville met de vinger.

"De Congolese staat heeft een verpletterende verantwoordelijkheid. België moet aan de kaak stellen wat er in Congo misloopt. Maar anderzijds profiteren westerse bedrijven in Congo van het klimaat van corruptie en de afwezigheid van de staat. De westerse regeringen moeten daarom niet alleen Congo, maar ook de westerse bedrijven tot de orde roepen", stelt Greenpeace.

In een reactie in de kranten veegt Danzer de kritiek van Greenpeace van tafel als "populistisch" en "ongefundeerd". (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud