Wet tegen gerechtelijke achterstand heeft averechts effect

De wet van april 2007 "ter bestrijding van de gerechtelijke achterstand" veroorzaakt tegenstrijdig genoeg langere wachttijden bij justitie. Dat schrijft De Standaard woensdag.

Wie vandaag naar de rechtbank stapt, krijgt al op de eerste zitting voor de rechter een duidelijk zicht op de proceskalender. Meteen legt de rechter een datum voor de pleitzitting vast. Ogenschijnlijk is dat een verbetering voor de rechtzoekende, maar in werkelijkheid leidt dat tot bijkomende vertragingen. Want de wet heeft het vastleggen van de pleitdata minder flexibel gemaakt.

Als partijen tussentijds al een vergelijk hebben bekomen, blijft bijvoorbeeld ook de afspraak in de agenda van de rechtbank staan. Het gevolg is een verloren zitting en tijdverlies. In de dossiers van vóór de wet van april 2007 (waarin geen proceskalender is vastgelegd) leidt dit tot een verdubbeling van de doorlooptijd. "Voor de betrokkenen is dat een verslechtering tegenover de vroegere situatie. Zij zijn de dupe van de nieuwe regeling", zegt Tony Heeren, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) is zich bewust van de ongewenste effecten van de wet en werkt aan een oplossing. "Er komt een wetswijziging." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud