Winkeldieven hebben vrij spel in Belgische steden

Het gebrekkige vervolgingsbeleid van de politie geeft winkeldieven in de grote Belgische steden vrij spel. Dat stelt de Federatie van Distributieondernemingen (Fedis) in een reactie op een opmerkelijke rechtszaak voor de correctionele rechtbank van Dendermonde.

Drie Nederlanders werden vorige week woensdag door de Dendermondse strafrechter veroordeeld voor een waslijst aan diefstallen in zeven Belgische Colruyt-vestigingen. De twee vrouwen en één man waren speciaal voor de diefstalronde naar België gereisd. Ze maakten voor duizenden euro aan inktpatronen en voedingswaren buit. Toen de strafrechter vroeg waarom ze dat niet in eigen land deden, verklaarde het drietal naar Vlaanderen te komen omwille van de lage pakkans.

Colruyt zelf wil liever niet praten over de beveiliging van haar supermarkten, maar beroepsvereniging Fedis heeft wel een vermoeden wat de Nederlanders zo aantrekt in de Vlaamse winkels. "In de meeste grote steden komt de politie gewoon niet opdagen voor een winkeldiefstal", zegt gedelegeerd bestuurder Baudouin Velge. "Bijgevolg doen sommige winkels geen aangifte meer, waardoor de dieven vrij spel krijgen."

Een tweede grote verschil tussen België en Nederland is dat veroordeelde dieven bij onze noorderburen een winkelverbod kunnen krijgen. In België is zoiets niet voorzien in de wet en zijn de winkels verplicht om de veroordeelde opnieuw binnen te laten. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud