Yves Leterme bijt van zich af

Verschillende Nederlandstalige en Franstalige kranten publiceren zaterdag een interview met premier Yves Leterme (CD&V). De premier zegt in dat hij geen deadlines meer wil, maar hij benadrukt dat hij alles over heeft voor een staatshervorming. België heeft nog een toekomst "als gemeenschappen en gewesten meer ruimte krijgen om hun werk te doen", klinkt het.

Hoewel N-VA op 21 september een ledencongres houdt dat over het voortbestaan van regeringsdeelname moet beslissen, weigert Leterme dit als een nieuwe deadline te beschouwen. "Ik ga niet meedoen aan het nog maar eens vooropstellen van data. Maar het is duidelijk dat dit bijzonder belangrijk is", klinkt het in Het Nieuwsblad en De Standaard. "U moet zich overigens niet blind staren op de duur van de onderhandelingen. Ik blijf erin geloven. Ik heb werkelijk alles over voor een staatshervorming."

Op de vraag of hij dan ook bereid is het kartel CD&V/N-VA op te geven, antwoordt Leterme in de De Standaard/Het Nieuwsblad dat je "soms bepaalde posities moet kunnen verlaten om te krijgen wat je wil". "Het kartel mag geen gijzeling worden. (...) Maar ik zal ervoor zorgen dat ik niet moet kiezen tussen de regering en het kartel. Het cruciale is en blijft dat er resultaat moet worden geboekt over de staatshervorming". In Het Laatste Nieuws klinkt een heel ander geluid. "Ik ben de vader van het kartel en een vader laat zijn kind niet los".

Als de onderhandelingen niet het verhoopte resultaat opleveren, heeft deze regering geen nut, zegt de premier. "Ik moet rond deze tafel zelf kunnen vaststellen dat er de wil is om tot een oplossing te komen". En "zolang er mensen aan tafel zitten die de aanhechting van een paar gemeenten bij Brussel willen is het onmogelijk om eruit te geraken. Diegenen die België graag zien, zullen zulke dingen niet meer zeggen".

"We mogen ons niet blind staren op de procedure van hoe er precies onderhandeld zal worden en van wie waar aan de onderhandelingstafel zit", zegt Leterme in Het Laatste Nieuws. "Het is niet aan de Vlamingen om te zeggen wie er voor de Franstaligen rond de tafel moet zitten", zo stelt Leterme nog in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. "En Brussel kan men toch ook niet wegcijferen".

In de Franstalige kranten van de groep Sud Presse en Vers L'Avenir verzekert Leterme dat hij koelbloedig blijft. "Vanuit de dynamiek van de federale entiteiten moeten we tot een zesde staatshervorming komen waarbij bevoegdheden en verantwoordelijkheden overgeheveld moeten worden", klinkt het nog. België heeft nog een toekomst "als gemeenschappen en gewesten meer ruimte krijgen om hun werk te doen", klinkt het. (SCS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud