Yves Leterme voor atoomwapenvrije wereld, maar wel in samenspraak met NAVO

De minister van Buitenlandse Zaken, Yves Leterme (CD&V), heeft zich dinsdag uitgesproken voor een atoomwapenvrije wereld. De minister verduidelijkte wel dat dit doel binnen de NAVO onderzocht moet worden.

De "nuloptie" (een wereld zonder nucleaire wapens) moet worden nagestreefd, bevestigde Leterme aan de pers, na een vergadering in Brussel met zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle. Die is momenteel bezig aan een rondreis langs de hoofdsteden van alle buurlanden van Duitsland.

"Dat moet onderzocht worden binnen de context van de NAVO en de lopende onderhandelingen tussen de Amerikanen en de Russen (over de reductie van het aantal offensieve strategische wapens in beide landen)", vervolgde Leterme.

Verwijzend naar Barack Obama zijn voorstel voor een kernwapenvrije wereld, verklaarde Westerwelle dat ook Duitsland die "idealistische" doelstelling ondersteunt. De liberale FDP van Westerwelle, die na een jarenlange oppositiekuur opnieuw mee aan de macht is in Berlijn, had erop aangedrongen dat die maatregel ingeschreven zou worden in het Duitse regeerakkoord. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud