Zelftests alcohol onbetrouwbaar en gevaarlijk

De elektronische alcoholtests die je op het internet en in de winkel kan kopen, zijn ronduit gevaarlijk. Dat zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid donderdag in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk.

Drie redacteurs van De Standaard lieten zich, na het drinken van vier glazen wijn, onderwerpen aan drie alcoholtests: de officiële blaastest van de politie, een chemische en een elektronische alcoholtest.

Terwijl twee redacteurs volgens de officiële blaastest tegen de lamp liepen (meer dan 0,5 promille), zaaide de chemische test onduidelijkheid. De elektronische alcoholtest gaf zelfs drie keer "safe" aan, een totaal onbetrouwbaar resultaat.

De meest eenvoudige elektronische alcoholtest ziet eruit als een sleutelhanger en is voor één of twee euro in het tankstation of warenhuis verkrijgbaar. Ook op het internet worden ze als zoete broodjes verkocht.

"Deze toestelletjes zijn gadgets, maar duidelijk onbetrouwbaar", zegt Benoît Godart van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). "De tests gebruiken is zelfs ronduit gevaarlijk. Als de bestuurder op het resultaat van deze test afgaat of hij in het verkeer mag komen of niet, neemt hij een groot risico." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud