Zes Koerdische terreurverdachten blijven in cel

Zes Koerden die door het federaal parket verdacht worden van terrorisme, blijven in de cel. Twee andere verdachten worden voorwaardelijk vrijgelaten. Dat hebben de raadkamers van Brussel en Charleroi dinsdag beslist. Het federaal parket heeft al aangekondigd dat het in beroep gaat.

De acht Koerden, bij wie de voorzitter en ondervoorzitter van het Koerdisch parlement in ballingschap, werden donderdag opgepakt en aangehouden. De aanhoudingen kwamen er nadat donderdag 400 speurders van de federale gerechtelijke politie van Brussel en Charleroi binnenvielen op 28 adressen over heel België. Dat gebeurde in het kader van twee gerechtelijke onderzoeken naar de vermoedelijke terroristische activiteiten van Kongra-Gel, de opvolger van de Koerdische Arbeidersbeweging PKK, in België.

Die zou volgens het federaal parket in ons land jonge mensen ronselen om hen in te schakelen, ofwel in de administratieve structuur van Kongra-Gel, ofwel als guerillastrijder in Turkije. Daarnaast zou de beweging via geweld en bedreiging geld inzamelen.

Twee van de verdachten zijn Remzi Kartal en Zubeyir Aydar, de voorzitter en ondervoorzitter van het Koerdisch Nationaal Congres. Hun aanhouding werd door de Brusselse raadkamer bevestigd, net als die van drie andere verdachten. In Charleroi verscheen één verdachte, wiens aanhouding werd verlengd. De Brusselse raadkamer besliste om twee verdachten onder strenge voorwaarden vrij te laten, maar het federaal parket gaat woensdag in beroep tegen die beslissing.

Het federaal parket wijst er nog op dat bij de aangehouden verdachten geen enkele journalist of medewerker zit van de Koerdische televisiezender Roj.TV of het radiostation Mesopotamia. (LEE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud