Advertentie

Zes op de tien Vlamingen gaan graag stemmen

De politieke malaise van de voorbije jaren weerhoudt de Vlaming er niet van om zijn stem uit te brengen. Zelfs als er geen stemplicht zou zijn, wil 64 pct van de Vlamingen nog altijd naar de stembus trekken. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag op basis van een enquête.

Opmerkelijk is dat zowel jongeren, zelfs wie nog nooit mocht stemmen, als 65-plussers niet zouden nalaten om naar de stembus te trekken. Wat duidelijk wel een invloed heeft, is de scholingsgraad. Hoe hoger geschoold, hoe meer we nadenken over het belang van onze stem.

Het Nieuwsblad op Zondag peilde ook naar de kiesintenties van de Vlaming. Zo blijkt dat de helft van de Vlamingen nog niet beslist heeft op wie hij of zij zal stemmen. Wat wel duidelijk is, is dat Kris Peeters (CD&V) voor het overgrote deel van de Vlamingen de topkandidaat minister-president is. Hij haalt 24,6 pct, terwijl zijn dichtste belager Bart De Wever (N-VA) is met amper 5,4 pct.

Opvallend: de Vlaming kiest niet voor een vrouw aan de top. Als hij of zij dat wel zou doen, dan zou de keuze op Inge Vervotte (CD&V, 12,8 pct) vallen. Ze wordt op de voet gevolgd door Freya Van den Bossche (sp.a, 11,4 pct) en Marie-Rose Morel (Vlaams Belang, 10,4 pct). (SAG)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud