Zesentwintig generaals mogen zich kandidaat stellen om legerbaas te worden

Zesentwintig generaals mogen zich kandidaat stellen om de nieuwe baas van het leger te worden. De regering gaat de komende tijd op zoek naar een opvolger voor defensiechef generaal Charles-Henri Delcour. Die nam ontslag uit onmin met het beleid van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

De minister heeft de procedure voor het vinden van een opvolger opgestart. Die zou anders verlopen dan in het verleden. De minister denkt er aan om alle "driesterren" (luitenant-generaals) en "tweesterren" (generaal-majoors) - en hun tegenhangers bij de marine - één voor één afzonderlijk te spreken om te horen of ze al dan niet kandidaat zijn. De entourage van De Crem bevestigt wat De Standaard daarover schreef.

Eens alle betrokkenen zijn gehoord, zal De Crem met een lijstje kandidaten naar het kernkabinet trekken.

De krant citeert al een aantal favoriete kandidaten. Delcours voorlopige vevanger Gerard Van Caelenberge (n), luitenant-generaal Michel Singelé (f), chef personeelszaken Philippe Grosdent (f) en landmachtbaas Marcl Compernol (n) zouden met stip genoteerd staan.

Oppositiepartij N-VA vindt dat de nieuwe procedure de benoeming van de nieuwe legerbaas tot "een doodgewone politieke benoeming" maakt en pleit bij monde van Bart Maertens voor een extern assesment. (OSN)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud