Zeven op de tien gewelddadige diefstallen onbestraft

Liefst zeventig procent van de diefstallen met geweld blijft onbestraft. Dat schrijven De Standaard en De Tijd op basis van cijfers die minister van Justitie Annemie Turtelboom vrijgaf na een parlementaire vraag. De seponeringen bij zware diefstal liggen nog hoger. Vaak blijft de dader onbekend of zijn er onvoldoende bewijzen. Het aantal diefstallen met geweld is de voorbije drie jaar toegenomen: van 22.597 zaken in 2009 tot 25.632 zaken vorig jaar. Dat is een stijging met ruim 13 procent. Van de 71.040 zaken die in die jaren bij de parketten terechtkwamen, bleef 69,9 procent zonder gevolg.

Opvallend zijn de verschillen tussen de verschillende gerechtelijke arrondissementen. Brussel klasseert volgens Turtelboom de meeste zaken zonder gevolg (81 procent) tegenover 35 procent in Marche-en-Famenne, waar het percentage het laagst ligt. In De Standaard zegt criminoloog Brice De Ruyver dat we met een probleem zitten. "Blijkbaar krijgen we ondanks alle inspanningen dit

soort van criminaliteit niet onder controle. Zeker bij de rondtrekkende zigeunerbendes zitten we met een serieus probleem", zegt hij. (DLA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud