Zeventig mensen die orgaantransplantatie ondergingen beklimmen op 22 juni Mont Ventoux

Voor de vijfde keer beklimmen mensen die een orgaantransplantatie ondergingen de Mont Ventoux tijdens Transplantoux. Dit jaar gaat een recordaantal deelnemers, met name 70, de uitdaging aan. De beklimming vindt plaats op 22 juni.

Sporten en bewegen kan zeker na een orgaantransplantatie, de organisaties Sporta vzw en Bakala Academy, die samen met het Transplantoux-fonds het evenement steunen. Voor de beklimming te voet of met de fiets is wel genoeg voorbereiding vereist.

Het trainingstraject van de getransplanteerden duurt meestal zes maanden en is verdeeld in vier fases. Tijdens de voorbereidingsfase in de wintermaanden oefenen de deelnemers hun hart en spieren met sporten als spinning, lopen en zwemmen. De intensiteit blijft laag. De tweede periode draait om duurtrainingen, waarin een goede basisconditie wordt opgebouwd met drie fietstrainingen per week. In april en mei wordt de intensiteit verhoogd zodat het lichaam bestand is tegen de hoge hartslagwaarden en in juni wordt aandacht besteed aan de "fijnafstelling" van training, recuperatie en de beklimming zelf.

Elk jaar krijgen meer dan 1.000 mensen in België te horen dat ze een nieuw orgaan nodig hebben. Een orgaantransplantatie is voor hen de enige kans. Zo'n transplantatie vraagt veel van het lichaam en van de getransplanteerde, maar na een transplantatie kunnen velen onder hen een vrij normaal leven leiden. Een gezonde levensstijl is daarbij essentieel.

Transplantoux wil een steun zijn voor getransplanteerden en sensibiliseert rond het thema. Getransplanteerden worden aangemoedigd om gezond te bewegen en te sporten.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud