Zilverfonds krijgt beloofde centen niet

Ongeveer driekwart miljard euro die de paarse regering in 2004 had toegewezen aan het Zilverfonds zijn nooit gestort in het potje voor de vergrijzing. Dat blijkt uit analyse van de ontwerpbegroting 2010 en staat woensdag te lezen in De Morgen.

In het ontwerp staat dat 738 miljoen euro wordt teruggestort in de algemene middelen van de rijksbegroting. Het grootste stuk van die som (538 miljoen euro) was afkomstig van de verkoop van aandelen door de overheid bij de beursgang van Belgacom in 2004 en van een dividend van Belgacom (197 miljoen euro). Het geld stond bij de overheid geparkeerd in een speciaal potje bestemd voor het Zilverfonds.

Maar in dat fonds zal dat geld niet terechtkomen, stelde Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen! ) tot zijn grote verrassing vast. "Op die manier zullen we de pensioenen in de toekomst niet kunnen betalen."

Minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) heeft het nieuws bevestigd. Ook hij betreurt dat de beloofde centen niet in het Zilverfonds zijn gestort. De beheerders van het Zilverfonds spreken relativerend over "een technische aanpassing". (DWM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud