Zittingen Brusselse justitiepaleis verlopen met horten en stoten

De rechtbankzittingen in het Brusselse justitiepaleis zijn met heel wat moeite verlopen, zo stelde Belga vast. Het incident met leden van het Hasseltse Veiligheidskorps maakt deel uit van een resem problemen die zich hebben voorgedaan en die steeds te maken hadden met de overbrenging van gedetineerden naar de zittingszalen. Die overbrenging verliep uitzonderlijk moeilijk doordat er veel gedetineerden en weinig leden van het Veiligheidskorps waren.

Vandaag was een zeer drukke dag op het justitiepaleis, met drie correctionele zittingen waarop enkel gedetineerden moesten verschijnen, een Franstalige en een Nederlandstalige raadkamer en een Franstalige en een Nederlandstalige kamer van inbeschuldigingstelling (KI). In totaal waren er meer dan 120 gedetineerden voor iets maar dan 20 leden van het Veiligheidskorps.

De overbrenging van de gedetineerden verliep dan ook bijzonder moeilijk. Zo moest de Nederlandstalige correctionele kamer twee uur wachten voor ze haar vonnissen kon uitspreken en liep de zitting van de Franstalige KI, die voor 09.00 uur begonnen was, uit tot na 15.00 uur. In de Franstalige raadkamer werd het zelfs zo bont dat de voorzitster op het punt stond haar zitting te verplaatsen naar het cellencomplex. Zover moest het uiteindelijk niet komen.

Eén en ander zou te maken hebben met de vakantieregeling van het Veiligheidskorps. "In de maanden juli en augustus mag tot 50 procent van het personeel tegelijkertijd vakantie nemen", klinkt het binnen het paleis. "Tel daar de zieken en de werkonbekwamen bij en dit is het resultaat." (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud