Zo'n 2.500 EU-burgers verloren verblijfsrecht wegens "last" op Belgische sociale bijstand

Sinds begin vorig jaar heeft ons land zo'n 2.500 EU-burgers hun verblijfsrecht ontnomen omdat ze "een onredelijke belasting" vormden op het Belgische sociale bijstandsstelsel. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block dinsdag geantwoord op vragen van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

Het begrip "onredelijke belasting" vloeit voort uit de Europese burgerschapsrichtlijn. Die stelt dat EU-burgers en hun familie hun verblijfsrecht mogen behouden zolang ze geen onredelijke belasting vormen voor het stelsel van sociale bijstand in hun gastland. Werknemers, zelfstandigen en actieve werkzoekenden vallen niet onder de regeling.

Francken wilde dinsdag van de staatssecretaris weten hoe België omgaat met de mogelijkheid, zeker gezien de recente verstrenging van de OCMW-wet waardoor EU-burgers die naar België komen de eerste drie maanden geen recht hebben op OCMW-steun.

De Block verduidelijkte dat het vorig jaar om 965 EU-onderdanen en familieleden ging die hun verblijfsrecht verloren. In de eerste negen maanden van dit jaar waren dat er al 1.563. Voordien kon ons land er weinig tegen beginnen, aangezien er niet zomaar informatie kon worden uitgewisseld tussen de diensten van Maatschappelijke Integratie en Vreemdelingenzaken.

Francken reageerde tevreden op de cijfers, maar wil graag nog een tandje bijsteken. Hij vraagt daarom extra personeel op de betrokken dienst door een interne verschuiving binnen de Dienst Vreemdelingenzaken. Tegelijk dient N-VA een wetsvoorstel in om de DVZ de mogelijkheid te geven alle bruikbare data op te vragen rond mogelijke sociale fraude door EU-burgers.

De Block van haar kant onderstreepte nog dat het bij "onredelijke belasting" lang niet altijd om fraude gaat.

(NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud