Zondag benefiet op strand van Heist om enige Vlaamse krant in VS te redden

Op zondag 23 juni organiseert een dozijn vrijwilligers een lunchmeeting op het strand van Heist om geld bijeen te brengen voor "The Gazettte van Detroit", de enige Vlaamse krant in de Verenigde Staten. Volgend jaar zal The Gazette 100 jaar bestaan... als ze niet aan financiële problemen ten onder gaat.

Op 13 augustus 1914 verscheen in Detroit het eerste nummer. Camille Cools uit Moorslede richtte de krant op om andere immigranten in de VS en Canada nieuws uit België te brengen. Ze verscheen tot 1974 in het Nederlands. Sindsdien zijn de artikels gemengd Engels en Nederlands.

Ooit had The Gazette van Detroit een oplage van 12.000 exemplaren, vandaag nog 1.200 exemplaren en 5.000 lezers. "Het is cultureel erfgoed dat niet mag verdwijnen", zegt Ludwig Vandenbussche, al 20 jaar onbezoldigd medewerker.

Voor de lunchmeeting zijn er al 140 inschrijvingen, gehoopt wordt op 200 gasten. Daarnaast zijn er sponsorgelden van een twintigtal bedrijven. "We willen zeker blijven drukken tot in november 2014", zegt Vandenbusssche. "Daarna kan het zijn dat we alleen nog digitaal verschijnen."

De lunchmeeting vindt plaats zondag 23 juni op het strand van Heist, aan het Heldenplein in de loungetent van ROX-Plaza. Prijs: 85 euro.

Worden verwacht: David Baeckelandt (voorzitter van de Gazette van Detroit), Philippe Byosiere (hoogleraar aan University of Michigan), Arnold Van Puymbroeck (Belgian Club van Chicago), Rik Coolsaet (professor UGent), Philip Heylen (Antwerps schepen van Cultuur), Bjorn Soenens (Amerika-watcher vrt), Tom Schoepen (zoon van Bobbejaan Schoepen) en auteur Walter Van den Broeck. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud