Zonne-energiesector waarschuwt Vlaamse regering voor verlies van 10.000 jobs

In een open brief vraagt de zonne-energiesector de Vlaamse regering haar beslissing van 12 november om de minimumgarantiesteun voor groenestroomcertificaten versneld af te bouwen, te herzien. Meer dan 10.000 jobs zijn bedreigd, het equivalent van 5 keer Opel Antwerpen, luidt het in de brief. Minister Freya Van den Bossche zei donderdagavond in Terzake (Canvas) dat de regering niet op haar beslissing wil terugkomen, maar dat het debat nog wel in het Vlaams parlement moet gevoerd worden.

De sector vraagt dat de stemming in de commissie Energie van het Vlaams parlement op 2 december uitgesteld zou worden indien er tegen dan geen waardig alternatief voorstel van de sectorfederatie BelPV wordt aanvaard. Daarnaast pleit ze voor een geleidelijke afbouw van de minimum garantiesteun in lijn met realistische kostprijzen.

Voorts wil de sector een jaarlijkse evaluatie van het tariefplan in overleg met de sector en onafhankelijke experten. De aanpassing dient halfjaarlijks of jaarlijks te gebeuren in plaats van trimesterieel zoals nu wordt voorgesteld, luidt het nog. (AHO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud