Zowat 300 Syriërs vragen internationale tussenkomst om einde te maken aan repressie

Zowat 300 Syriërs hebben zondagnamiddag in de straten van Brussel betoogd tegen het aanhoudende geweld in hun land. Ze vroegen de internationale gemeenschap niet langer werkeloos toe te kijken maar tussen te komen en een einde te stellen aan de bloedige repressie die het Assad-regime tegen de oppositie voert. "Het vredesplan van de Verenigde Naties werkt niet, de waarnemers kunnen niets doen en het moorden gaat gewoon door", klonk het bij de betogers.

De betoging ging uit van de Syrische oppositie. "Wij zijn niet zomaar één bevolkingsgroep of politieke partij, wij vertegenwoordigen echt álle delen van de Syrische bevolking, Assyriërs, Koerden en anderen", zei organisator Hasan Adaher. "We verzetten ons samen tegen het Assad-regime dat Syrië als zijn achtertuin beschouwt en de bevolking als slaven behandelt."

De Syriërs in België zijn niet alleen de bloedige repressie door het regime beu, maar ook de passieve houding van de internationale gemeenschap. "Dagelijks sterven er tientallen mensen en worden er evenveel gefolterd maar niemand reageert. De wereld kijkt toe en beweegt niet terwijl Assad en de zijnen de zogenaamde wapenstilstand met de voeten treden. Het is tijd voor een krachtig internationaal optreden, politiek maar ook militair. Alles wat nodig is om het geweld te stoppen, is goed, Chinees en Russisch veto of niet." (COR 230)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud