Zuiveringsstation: Aquiris onderschatte probleem met het zand

Waterzuiveraar Aquiris heeft het probleem met het teveel aan zand in het Brussels rioolwater onderschat. Een probleem dat al lange tijd gekend was bovendien, benadrukte Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck dinsdag aan Belga.

"Natuurlijk waren wij op de hoogte van de problemen met het zand," erkende Huytebroeck. Die problemen werden door Aquiris ingeroepen om het zuiveringsstation Brussel-Noord stil te leggen.

Het probleem stond al omschreven in de orderboeken van 2000. "Brussel is niet de enige stad ter wereld die geconfronteerd wordt met zanderig water, maar Aquiris heeft het probleem onderschat. Resultaat: ze vragen ons in oktober om 40 miljoen euro te betalen om het op te lossen. Daarop hebben wij een studie aangevraagd om uit te maken of de concentratie zand daadwerkelijk groter was dan in 2000," verduidelijkte de minister.

Die studie toont volgens haar aan dat de concentratie zand niet wijzigde. Het is dan ook "uitgesloten dat het Brussels gewest 40 miljoen zal betalen," vervolgde Huytebroeck. Aquiris trekt het onderzoek evenwel in twijfel, omdat het geen rekening houdt met bepaalde parameters zoals regenperiodes.

Voor wat betreft de bouw van een installatie om het zand weg te zuiveren, stelt Huytebroeck dat daarvoor geen toelating werd gevraagd en dat "het feit dat ze die bouwden aantoont dat ze wisten dat er een probleem was."

(LEE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud