Zwartwerk blijft horeca teisteren

Bij gerichte controles door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) is tijdens de eerste zes maanden van dit jaar bijna de helft van de onderzochte horecazaken tegen de lamp gelopen voor zwartwerk. De btw-verlaging van 2010 heeft weinig zoden aan de dijk gebracht, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

De SIOD, die de verschillende inspectiediensten aanstuurt, liet in de bewuste periode 1.934 horecazaken controleren. Daarbij liep 47,4 procent tegen de lamp. Het percentage ligt in lijn met de resultaten van vorig jaar, toen 47,1 procent van de gerichte controles zwartwerk aan het licht bracht.

"De tendens is duidelijk. Het zwartwerk in de horecasector blijft constant sinds 2008. De btw-verlaging in 2010 heeft het zwartwerk niet verminderd", zegt topman Jean-Claude Heirman. "Misschien dat er dankzij die btw-verlaging minder horecazaken failliet zijn gegaan, maar aan het zwartwerk heeft het niets veranderd."

Concreet gaat het in deze cijfers om zaken die personeel tewerkstellen dat niet is ingeschreven of meer uren werkt dan aangegeven aan de sociale diensten. De gerichte controles maken slechts een deel uit van alle controles die de verschillende sociale inspecties uitvoeren. De horeca is naast de bouw de sector waar de SIOD volop op inzet. (KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud