'Zwijgplicht' vorstenpaar stuit op ongeloof bij Congolezen

Veel Congolezen vinden het vreemd dat de Belgische vorst tijdens zijn bezoek aan hun land geen enkele publieke verklaring zal afleggen. Dat schrijft De Morgen maandag.

Maandagnamiddag landen koning Albert en koningin Paola op de luchthaven van Ndjili in Kinshasa voor een vierdaags bezoek. Ze worden vergezeld door ontslagnemend premier Yves Leterme.

Het officiële programma van het vorstelijke bezoek aan de Democratische Republiek Congo werd vorige week bekendgemaakt. Naast een onderhoud met president Joseph Kabila zullen Albert en Paola enkel plaatsen en projecten bezoeken die de Belgische aanwezigheid in Kinshasa benadrukken. Koning Albert zal geen officiële toespraak houden.

In Congo wordt de 'zwijgplicht' van de koning op ongeloof onthaald. Lokale ngo'ers, chauffeurs, studenten, acteurs en priesters hebben min of meer dezelfde reactie. "Hoe kan een koning nu in Congo passeren zonder iets te zeggen?"

Zelfs degenen die het Belgische staatsbestel een beetje kennen en weten dat Albert steeds gedekt moet zijn door de regering, reageerden de jongste dagen teleurgesteld. "De koning hoeft geen controverse te zaaien, maar de maatschappelijke situatie in dit land is toch van die aard dat je min of meer de morele plicht hebt om bepaalde zaken en public aan te raken, ook al hebben we er begrip voor dat dat op een voorzichtige manier moet gebeuren." (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud