2007 was met 110 doden het dodelijkste jaar voor journalisten

Nooit eerder was een jaar zo dodelijk voor verslaggevers: minstens 110 journalisten in 27 landen werden dit jaar bij de uitoefening van hun beroep gedood, tegenover 96 in 2006. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2006 en 60 procent ten opzichte van 2005. Dat maakte de in Genève gevestigde organisatie Press Emblem Campaign (PEC) maandag bekend.

Volgens de studie van PEC werd twee derden van de omgekomen journalisten gedood in conflictgebieden zoals Irak, Somalië, Sri Lanka, Afghanistan en DRC.

Voor het vijfde opeenvolgende jaar was Irak met 50 doden het dodelijkste land voor verslaggevers. Sinds de Amerikaanse-Britse invasie van maart 2003 kwamen in Irak al zo'n 250 journalisten om het leven. "Nooit eerder heeft een conflict een dergelijk bloedbad onder de media veroorzaakt", betreurt Blaise Lempen, secretaris-generaal van PEC.

Als tweede land kende Somalië een opvallende verslechtering van de veiligheidssituatie, met acht vermoorde journalisten dit jaar, tegenover één in 2006. Sri Lanka staat derde met zeven slachtoffers.

Ook in Pakistan (5 doden), Afghanistan (5), de Filippijnen(5), Haïti (3), Colombia (3), Mexico (3), Nepal (2), Congo (de DRC) (2), Eritrea (2), India (2), Guatemala (2), verslechterde de situatie voor journalisten. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud